METODER
Längst ned på sidan kan du se exempelprotokoll på hur dina provsvar levereras.
RUTINANALYSER
Rutinanalyser av skruvprover består av jordartsklassificering samt bestämning av vattenkvot och konflytgräns. Vi kan även utföra bestämning av skrymdensitet, värdefulla indata för exempelvis CPT-utvärderingar.
Rutinanalyser av kolvprover består av jordartsklassificering och bestämning av vattenkvot, skrymdensitet och konflytgräns. För kolvprover gör vi alltid en noggrann genomgång och bedömning av provkvalitet. I rutinanalys av kolvprover ingår också fallkonförsök på intakta prover, ett indexförsök för uppskattning av jordens in-situ skjuvhållfasthet. Vi redovisar även värden av omrörd hållfasthet för att ge kunden en bättre förståelse av jordens egenskaper.
TRIAXIALFÖRSÖK
Vi utför alla typer av triaxialförsök för både rutin- och avancerade specialförsök, exempelvis konsoliderade odränerade eller dränerade, aktiva eller passiva. Vi kan även utföra specialförsök med särskilda spänningsvägar, belastningshistorik, töjningsvägar m m. Vi utför även permeabilitetsförsök i triaxialapparaten.
Provdimensioner är 50 mm eller nedtrimmade till 38 mm. Vi är naturligtvis behjälpliga med utvärdering av parametrar för skjuvhållfasthet, deformation, anisotropi, flytyta eller särskilda parametrar för konstitutiva jordmodeller i FEM-program. Ta kontakt för mer information om utrustning, utförande, kontroller, utvärdering eller användande av resultat.
​
Triaxialförsök utförs i klimatrum som håller en temperatur av ca +7°.
DIREKTA SKJUVFÖRSÖK
Direkta skjuvförsök utförs för att bestämma en jords odränerade skjuvhållfasthet. Den direkta skjuvhållfastheten är ett representativt medelvärde för beräkningar av exempelvis släntstabilitetsberäkningar.
Det direkta skjuvförsöket har visat sig ha hög tillförlitlighet och har även visat sig vara mindre känsliga för provtagningsstörningar jämfört med fallkonförsök.
Töjningskontrollerade skjuvförsök har visat sig vara överlägsen den äldre spänningskontrollerade utrustningen. Vi kan med toppmodern utrustning utföra odränerade och dränerade skjuvförsök med varierande skjuvhastigheter. Proverna konsolideras till önskade effektivspänningar i obegränsat antal steg.
​
Skjuvförsök utförs i klimatrum som håller en temperatur av ca +7°.
KORNSTORLEKSFÖRDELNING
Grundläggande inom undersökning av jordprover är bestämning av dess kornstorleksfördelning. För fraktionerna sten, grus och sand används ofta siktning och för finjordshalt, d v s silt och lera, används sedimentationsanalyser.
Vi kan hjälpa till med allt från enkla tvättsiktningar för bestämning av finjordshalt till kompletta analyser av kornstorleksfördelning med tvättsiktning från 63 mm-fraktion och sedimentationsanalys med hydrometermetoden.
KVALITET OCH KONTROLL
STABILISERING AV JORD
Vid planering av jordförstärkning av lös jord utförs lämpligen försök med stabilisering av upptagna jordprover.
Vi kombinerar seismiska mätningar med enaxliga tryckförsök för att kunna redovisa tillväxt av skjuvhållfastheten över tid. Detta ger värdefull information om effekten av olika bindemedel givet de aktuella markförhållandena.
​
Inblandning av stabiliseringsmedel utförs enligt kunders
beställning men vi hjälper gärna till med val av inblandningsmängd, bindemedel och blandningsförhållanden. Vårt i paket för stabiliserat material ingår en varje vecka efter inblandningsdatum och tryckförsök efter 28 dygn, men vi har möjlighet att göra seismiska mätningar för att följa tillväxten vid fler datum.
Provning av stabiliserat material består av bestämning av vattenkvot, skrymdensitet, enaxliga tryckförsök för bestämning av skjuvhållfasthet och E-modul samt resonansfrekvensmätningar av p-vågshastighet för att se tillväxten över tid.
​
Utöver inblandningsförsök erbjuder vi även tryckning av kärnprover från stabiliserade jordpelare och jetinjektering, samt avancerad seismisk mätning med böjelement.
​
SKJUVSTANSFÖRSÖK
Skjuvstansförsöket är en relativt ny metod utvecklad av SGI för att bestämma lerors skjuvhållfasthet.
​
Skjuvstansförsöket kan användas som ett komplement till fallkonförsök och direkta skjuvförsök för att undersöka en leras skjuvhållfasthet. Ett lerprov placeras i en speciellt utformad rad med en stans i botten. Under försökets gång pressas stansen in i provet med en hastighet på 0,8 mm/min och orsakar ett väldefinierat skjuvbrott. Under skjuvstansförsöket mäts såväl deformation som lastutveckling, ur vilka brottöjning och direkt odränerad skjuvhållfasthet kan beräknas.
​
Du kan beställa det både som fristående analys och som en utökning av en rutinanalys.
​
För mer information se SGI:s rapport.
CRS-FÖRSÖK
Vi utför högkvalitativa CRS-försök för bestämning av förkonsolideringstryck, ödometermoduler och permeabilitet. Vi utför alltid en rimlighetsbedömning av utvärderade parametrar och vi försöker alltid återkoppla till våra kunder angående provkvalitet och empiriska korrelationer.
Vid utförande av tre eller fler CRS-försök inom ett uppdrag gör vi en sammanställning av samtliga utvärderade parametrar samt en ännu noggrannare redovisning av provkvalitet och empiriska korrelationer.
CRS-försök utförs i klimatrum som håller en temperatur av ca +7°.
STEGVISA ÖDOMETERFÖRSÖK
Stegvisa ödometerförsök utförs idag huvudsakligen för bestämning av krypparametrar som används vid beräkningar av långtidssättningar. Stegvisa ödometerförsök bör utföras i större grad för att erhålla representativa parametrar.
I stegvisa ödometerförsök kan även av- och pålastning utföras för att bestämma ödometermodulen M0 för spänningar under förkonsolideringstrycket.
Ödometerförsöken utförs i klimatrum som håller en temperatur av ca +7°.
Förutom ett noggrant hantverk är högkvalitativ och kontrollerad utrustning en förutsättning för professionella laboratorietjänster.
Vi utför därför regelbundna och noggranna kontroller inkl. rengöring av vår utrustning. Detta kan exempelvis bestå av kalibrering av våg, ultraljudstvätt av filterstenar, kontroll av koners spetsvinkel med USB-mikroskop och vikt samt kontroll av olika typer av givare, bland annat portryck, lastceller eller lägesgivare.